top of page

Hardlopen met warm weer

Hardlopen met warm weer is niet altijd even ideaal. Het lijkt ook net of dat de zomers alleen maar warmer worden in Nederland. Tijd voor wat tips voor hardlopen in de hitte. Want hardlopen in de brandende zon kan ook gevaarlijk zijn. Je zweet sneller, je hebt eerder dorst, uitdrogen. Dus ga bewust hardlopen met het warme weer.


Ga hardlopen in de avond of in de ochtend

Kies ervoor om in de vroege ochtend of later op de avond te gaan rennen, als dit natuurlijk lukt met werk, school etc.


Smeer je in met zonnebrand

Mocht het niet lukken om in de ochtend of in de avond te hardlopen, zorg dan dat je goed bent voorbereid. Smeer je in met zonnebrand, tijdens het bewegen verbrand je sneller dan normaal. Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en het kost je lijf veel energie om eventuele verbrande of beschadigde huid weer te laten herstellen.


Drink voldoende tijdens het hardlopen

Je vochtbalans en zoutbalans zijn belangrijk om op te letten als het warm is. Zorg dat je goed gehydrateerd begint. Drink een half uur voordat je begint met hardlopen 250 tot 500 ml en zorg dat je ook na afloop genoeg drinkt, tot enkele uren na de inspanning.


Wanneer je langer dan een half uur gaat hardlopen met warm weer is het ook echt belangrijk dat je water meeneemt voor onderweg. Met drinkgordel van Hen Sportsgear neem je eenvoudig drinken mee tijdens het hardlopen. Hoeveel moet je drinken tijdens het hardlopen? Loop je met hoge tempraturen? Dan is het belangrijk om tijdens het hardlopen vocht tot je te nemen. Een handige richtlijn om hierbij aan te houden is 125-250ml per kwartier.Hoofd beschermen door een pet of hoofdband

Het is belangrijk om je hoofd te beschermen tegen de zon en hitte. Een goede pet of hoofdband kan je daarbij helpen. Je hoofdhuid, gezicht en hals verbranden ook minder snel bij het dragen van een pet of hoofdband. Daarnaast houd het zweet en natte haren uit je gezicht.


Aan de hitte wennen

Uiteindelijk moet je lichaam ook wennen aan de hitte. Het is daarom ook een goed idee om zachtjes aan te beginnen. Luister naar je lichaam. Hardloop niet gelijk voluit. Begin met een kort stukje, als het goed voelt kan je de volgende keer verder. Verleg je focus van een tijds-of afstandsdoel naar een inspanningsdoel. Focus je op lichaam en niet op tijden of afstanden.


Comentários


bottom of page